Zapiekane jabłka z żurawiną.

0 (0 ocen)

  • 40 min

Niewielkim nakładem mamy zdrowy, smaczny ciepły deser.

  • 40 min

Składniki:

  • 5 Jabłek
    100 g suszonej żurawiny
    2 łyżki manny
    0,5 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki imbiru
    kruszonka: 2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka ziemniaczanej
    łyżka cukru waniliowego
    tłuszcz do formy i
    wiórki do obsypania

Zapiekane jabłka z żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane jabłka z żurawiną. 1. Trzy jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie przesmażamy aż się rozlecą. Jeśli ktoś ma mus jabłkowy, może użyć 1,5 szklanki. Do gorącej masy dodajemy żurawinę i cały czas mieszając dusimy razem 2 min. Na koniec dodajemy miód, imbir i cynamon mieszamy. Odstawiamy na chwilę aby lekko ostygło
  • Zapiekane jabłka z żurawiną. 2. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i obsypujemy wiórkami. Ten sposób na naczynie jest lepszy niż tradycyjna bułka tarta, daje fajnego posmaku. Do smażonych jabłek dodajemy mannę, mieszamy i wykładamy na dno formy. Dwa pozostałe jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i układamy na smażonych. Ze składników zagniatamy kruszonkę, ma byś sypka, bardzo sypka, posypujemy nią wierzch, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy