Zapiekane gruszki w winie nadziewane serem i kaszą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tym razem gruszki zrobiłam duszone w winie następnie zapiekane. Gruszki był tak dobre że dla mnie nie zostało za wiele.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 gruszki
    6 plastrów długich boczku wędzonego
    5 dkg sera lazur błękitnego
    4 łyżki kaszy jaglanej
    1 łyżka soku z cytryny
    pieprz
    3/4 szklanki wina białego Celebro France
    5 pomidorków koktajlowych
    1 lisic laurowy
    4 gałązki pietruszki
    oregano świeże

Zapiekane gruszki w winie nadziewane serem i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieram,wydrążam, skrapiam sokiem z cytryny. Do garnka wlewam wino, wkładam gruszki , dolewam wody tyle żeby gruszki zostały przykryte na 3/4 wysokości. Dodaję liść laurowy, i gotuje 10 minut. Kaszę jaglaną gotuję do miękkość, dodaję dwa razy tyle wody co kaszy. Do kaszy wkruszam ser lazur, dodaję pieprz i całość łączę. Gruszki wyjmuje z zalewy z wina, napełniam farszem, zawijam plastrami boczku. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut temp 200 stopni. Na każdej gruszce układam połówkę pomidorka koktajlowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy