Zapiekane gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami i cebulką

4.5 (168 ocen)

Pyszne gołąbeczki zapiekane w piekarniku. :)

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
    500 g mięsa mielonego
    100 g ryżu
    100 g pieczarek
    3 średnie cebule
    garść posiekanej pietruszki
    garść posiekanego koperku
    garść posiekanej bazylii
    1 jajko
    sól,pieprz, przyprawa do mięs delicat


Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Zapiekane gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golabki 1. Z kapusty wyciąć głąba. Oderwać liście. Każdy liść osobno wrzucać do wrzącej wody na 1 minutę. Odcedzić i wystudzić.
    Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić.
    Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
    Pieczarki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Mięso wrzucić do miski. Dodać ryż,pieczarki,cebulkę , posiekane zioła,jajko i przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • gołąbki 2. Na każdy liść nakładać farsz i zawijać jak na zdjęciu.
    Każdego gołąbka układać w dużym garnku. Zalać wodą i gotować 30 min.
    Wyjąć gołąbki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową( aby się za bardzo nie spiekły) .Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 min.Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut ,aby gołąbki się zrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować