Zapiekane filety z kurczaka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W wolnych chwilach gotuję dla mamy i siostry. Przepisy z książek kulinarnych są bazą moich eksperymentów. Ta potrawa pochodzi właśnie z takiej książki. Polecam ją gorąco.

Składniki:

  • Na 6 porcji:
    ● 1 kg filetów z kurczaka
    ● 25 dag pieczarek
    ● 4-5 cebul
    ● 5 dag margaryny
    ● 1/2 l bulionu drobiowego
    ● 3-4 ząbki czosnku
    ● 4-5 łyżek keczupu
    ● sól, pieprz
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 łyżki po siekanego koperku
    ● 20 dag zielonej fasolki szparagowej
    ● 40 dag ziemniaków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane filety z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane filety z kurczaka 1. Filety myjemy i delikatnie
    rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy
    pieprzem, solą i oprószamy
    mąką. Podsmażamy z obu stron
    na złoty kolor. Fasolkę kroimy
    w małe kawałki, ziemniaki
    w kostkę.
  • Zapiekane filety z kurczaka 2. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy w plasterki, cebule
    siekamy. Smażymy ok. 10 minut,
    następnie przekładamy do
    naczynia żaroodpornego i zalewamy
    bulionem. Doda je my
    rozdrobniony czosnek, keczup, pieprz i sól do smaku. Posypujemy
    koperkiem.
  • Zapiekane filety z kurczaka 3. Filety przekładamy do naczynia
    z pieczarkami. Dodajemy
    fasolkę i surowe ziemniaki. Mieszamy.
    Naczynie wstawiamy do
    piekarnika rozgrzanego do temperatury
    180 C i zapiekamy
    35-40 minut.

Porady

Na filetach utworzy się chrupiąca skórka, jeżeli do panierowania dodamy odrobinę cukru. Danie podajemy gorące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować