Bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo szybki obiad. Pyszne soczyste mięso kurczaka zapieczone w piekarniku pod kopułą pieczarek i sera.
Składniki:
na 4-6 porcji:
2 podwójne piersi z kurczaka
2 pory (białe części)
100 - 150 g pieczarek
200 g sera żółtego
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
tymianek
liście kolendry
3-4 łyżki majonezu
Zapiekane filety drobiowe pod kołderką pieczarek, pora i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, oczyścić z kostek i osuszyć. Każdy przeciąć na pół. Każdy kawałek lekko roztłuc i oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem. Pieczarki i pory oczyścić, opłukać i pokroić w plastry. Na odrobinie oleju podsmażyć pieczarki z porem oraz przyprawami aż do odparowania wody.
2.Blachę do pieczenia nasmarować olejem i ułożyć mięso jedno obok drugiego. Każdy kawałek posmarować majonezem i posypać suszoną kolendrą.
3.Następnie ułożyć podsmażone pieczarki z porem. Doprawić solą i pieprzem.
4.Wierzch posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec ok 30-40 min, aż ser się zarumieni. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Komentarze