Zapiekane filety drobiowe pod kołderką pieczarek, pora i sera

4.5 (153 ocen)

Bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo szybki obiad. Pyszne soczyste mięso kurczaka zapieczone w piekarniku pod kopułą pieczarek i sera.

Składniki:

  • na 4-6 porcji:
    2 podwójne piersi z kurczaka
    2 pory (białe części)
    100 - 150 g pieczarek
    200 g sera żółtego
    sól
    pieprz
    przyprawa do kurczaka
    tymianek
    liście kolendry
    3-4 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Zapiekane filety drobiowe pod kołderką pieczarek, pora i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, oczyścić z kostek i osuszyć. Każdy przeciąć na pół. Każdy kawałek lekko roztłuc i oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem. Pieczarki i pory oczyścić, opłukać i pokroić w plastry. Na odrobinie oleju podsmażyć pieczarki z porem oraz przyprawami aż do odparowania wody.
  • Filety drobiowe pod kołderką pieczarek, pora i sera 2. Blachę do pieczenia nasmarować olejem i ułożyć mięso jedno obok drugiego. Każdy kawałek posmarować majonezem i posypać suszoną kolendrą.
  • Filety drobiowe pod kołderką pieczarek, pora i sera 3. Następnie ułożyć podsmażone pieczarki z porem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Filety drobiowe pod kołderką pieczarek, pora i sera. 4. Wierzch posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec ok 30-40 min, aż ser się zarumieni. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować