Zapiekane filety

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mąż chwali, że mięso jest soczyste. Córcia Zuzia też je lubi.

Składniki:

  • ● 2 podwójne filety z kurczaka
    ● 3 duże ziemniaki
    ● kilka pieczarek
    ● 3 łyżki oleju
    ● kostka rosołowa
    ● przyprawy: łyżka słodkiej, mielonej papryki, ew. łyżeczka ostrej, łyżka przyprawy do kurczaka, pieprz

Zapiekane filety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy.
    Dwie łyżki oleju mieszamy
    z przyprawami. Smarujemy filety. Odstawiamy na co najmniej
    30 minut.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w grube talarki.
    Wkładamy do gotującej się
    wody z kostką. Gotujemy
    10 minut. Odcedzamy.
  • 3. Ziemniaki przekładamy do
    naczynia żaroodpornego posmarowanego
    łyżką oleju.
    Wkładamy filety, posypujemy
    pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami.
    Pieczemy 30 minut
    w temperaturze 180 °C.
    W połowie pieczenia odwracamy
    mięso i mieszamy
    ziemniaki. Podajemy z warzywami.

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy