Zapiekane faszerowane pory

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moja propozycja na przekąskę.

  • 50 min

Składniki:


  • 4 grube pory
    4 jajka
    200 g ulubionej kiełbasy
    200 g sera tartego cheddar
    2 dymki ze szczypiorkiem
    50 g bułki tartej
    4 łyżki oleju
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    tymianek
    sól
    świeżo zmielony pieprz

Zapiekane faszerowane pory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane faszerowane pory 1. Pory oczyściłem, odciąłem korzonki, przyciąłem ciemnozielone końce, opłukałem, włożyłem do osolonego wrzątku i obgotowałem 5 minut. Osączyłem, przeciąłem wzdłuż na połówki.
    Dymkę oczyściłem, opłukałem, posiekałem razem ze szczypiorkiem i zeszkliłem na 2 łyżkach oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę kiełbasę i mieszając, smażyłem razem 3 minuty.
    Odstawiłem z ognia, ostudziłem. Dodałem posiekane jajka na ugotowane na twardo, starty żółty ser, tartą bułkę i śmietanę. Farsz doprawiłem tymiankiem , solą oraz pieprzem.
    Połówki porów ułożyłem w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania i napełniłem przygotowanym farszem. Zapiekałem 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy