Zapiekane Faszerowane Bakłażany

5 (1 ocen)

  • 60 min

Prosty i szybki sposób na obiad

  • 60 min

Składniki:


  • 3 nieduże bakłażany
    1 pomidor
    2 piersi z kurczaka
    plastry żółtego sera (do wyłożenia wnętrza bakłażanów)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 średnia cebula
    sól
    pieprz czarny mielony
    1 łyżeczka przyprawy do drobiu

Zapiekane faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,usmażyć z dodatkiem przyprawy do drobiu.
    Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół nie rozdzielając ich.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C na 30 min,wyjąć odstawić do wystygnięcia.
    Usunąć miąższ z bakłażanów najlepiej za pomocą łyżeczki w taki sposób ,aby przy ściankach pozostała warstwa nie grubsza niż 1 cm.
    Wydrążone wnętrze bakłażanów lekko posolić,wyłożyć plasterkami sera oraz plasterkami pomidora obranego ze skórki.
    Miąższ z bakłażanów drobno posiekać ,dodać usmażonego kurczaka,natkę pietruszki oraz drobno pokrojoną w kostkę cebulę,doprawić do smaku i dobrze wymieszać.Wnętrze bakłażanów nadziać farszem i zapiekać w piekarniku przez 20-30 min w 200C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy