Zapiekane cukinie faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę moczymy w wodzie,
a gdy nasiąknie, odciskamy.
Umyte i osuszone cukinie przekrawamy
wzdłuż na pół. Wydrążamy
miąższ łyżeczką
i drobno kroimy. Opłukaną
i osączoną natkę pietruszki
drobno siekamy. Rozgrzewamy
piekarnik do 200 °C.
2.Cebulę drobniutko siekamy
i razem z miąższem z cukinii
podsmażamy na odrobinie oleju.
Studzimy. Mięso wkładamy
do miski, dodajemy cebulę
z cukinią, natkę, jajko, musztardę,
paprykę, gałkę muszkatołową,
sól, pieprz, zmiażdżony
czosnek oraz odciśniętą bułkę.
Dokładnie mieszamy i napełniamy
farszem połówki cukinii.
3.Pomidory lekko osączamy
z zalewy, kroimy, dodajemy oregano, sól, pieprz i mieszamy.
Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego
i układamy w nim
cukinie. Pieczemy około 35 minut.
Posypujemy serem i pieczemy
jeszcze 5-10 minut. Podajemy
z bagietką i sałatą.
Komentarze