Zapiekane buraczki

0 (0 ocen)

Bardzo ciekawa zarówno smakowo, jak i wizualnie propozycja buraczków na ciepło w formie zapiekanki. Słodycz buraczków przełamuje kwaśny smak korniszonów oraz wyraźnie słonawy ser typu włoskiego.

Składniki:

  • 500 g czerwonych buraków (4 średnie sztuki)
    300 g korniszonów (1 słoik o poj. 1/2 L)
    oliwa lub olej
    sól

    Kruszonka:
    220 g serka Capri typu włoskiego 13% tłuszczu
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 łyżki oliwy
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane buraczki 1. Buraki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Buraki i ogórki pokroić w plastry. Ułożyć na przemian w naczyniu do zapiekania (średnica 24 cm) wysmarowanym oliwą/olejem. Posypać solą do smaku.
  • Zapiekane buraczki 2. Serek wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz natką pietruszki, oliwą, pieprzem ziołowym i chilli.
  • Zapiekane buraczki 3. Kruszonkę wyłożyć na wierzch buraków i ogórków.
  • Zapiekane buraczki 4. Piec bez przykrycia 20 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować