Zapiekane bułki z farszem

4.49 (181 ocen)

Odmiana dla zwykłych bułek, które jemy na śniadanie bądź na kolację.

Składniki:

  • Bułki 2 szt.
    Cebula 1 mała
    Pieczarki 4 szt.
    Szynka 5 plastów
    Ser 2 plastry
    Czosnek 1 ząbek
    Przecier pomidorowy 1 łyżka
    Sól
    Pieprz czarny mielony
    Bazylia suszona
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki

Zapiekane bułki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcinamy wierzch bułek i wydrążamy środek. Wyjęty miąższ rwiemy na małe kawałki, ponieważ będzie on potrzebny do farszu.
  • 2. FARSZ: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Do cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Smażymy na szklisto. Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Dorzucamy je do cebuli i szynki na patelni. Smażymy, aż wszystko się zarumieni. Pod koniec smażenia dokładamy przecier pomidorowy i podlewamy całość minimalnie wodą. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Farsz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dorzucamy wcześniej przygotowany miąższ wyjęty z bułek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • image-01rn6ks 3. Plastry sera kroimy na małe prostokąty. Częścią sera wykładamy dno wydrążonej bułki. Następnie wkładamy do niej farsz i przykrywamy pozostałym serem. Wkładamy bułki do rozgrzanego piekarnika, ale nie przykrywamy ich „czapeczkami”, odkrojone wierzchy kładziemy obok. Pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować