Deser podajemy na ciepło lub zimno. Można podać go z lodami lub bit śmietaną, ale i bez dodatków smakuje pysznie:). Dodatkowo przygotowuje się go bardzo szybko.
Składniki:
Składniki na 3 porcje:
• 2,5-3 banany,
• Masło do wysmarowania formy,
• 50 gram mąki,
• 50 gram masła,
• 25 gram cukru,
• 3 łyżki wiórków kokosowych,
• sok z cytryny
Zapiekane banany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Banany obieramy ze skórki i układamy na dnie przygotowanego naczynia. Skrapiamy je delikatnie sokiem z cytryny.
2.Mąkę przekładamy do miski. Dodajemy do niej masło, cukier oraz kokos. Rękami rozkruszamy składniki tworząc posypkę.
Gotową kruszonkę wykładamy na wierzch bananów. Całość zapiekamy około 20 minut w 180˚C.
Komentarze