Zapiekane bakłażany nadziewane ricottą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany umyć, przekroić na pół, wydrążyć środki łyżką, oprószyć solą i odstawić na czas robienia farszu. (wydrążonych środków nie wyrzucać).
2.Cebulę obrać i wrzucić na patelnie z odrobiną oleju, chwilę smażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli, doprawić przyprawami, dodać startą marchewkę posiekane łodygi selera naciowego i posiekany miąższ bakłażanów. Usmażone warzywa wystudzić.
3.Do wystudzonego farszu, dodać dwa roztrzepane jajka i rozgnieciony ser ricotta. Dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami. Z łódek bakłażanów zlać powstały sok, skropić łódki oliwą lib olejem, napełniać farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec aż wierzch się lekko zarumieni a bakłażany staną się miękkie.
Komentarze