Zapiekana szynka z sałatką z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew,cebulę obrać,umyć.Marchew zetrzeć na tarce o grubych
oczkach,cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej,włożyć
marchew,cebulę i smażyć do czasu zeszklenia się warzyw.
2.Kapustę poszatkować i zalać wrzącą wodą,odcedzić.Dodać do warzyw
sparzoną kapustę,chwilę smażyć,przyprawić do smaku
przyprawami,pozostawić do przestudzenia.
3.Ziemniaki obrać,umyć pokroić w ćwiartki,ugotować w osolonej
wodzie do miękkości,odcedzić,odparować.Naczynie żaroodporne
posmarować cienko majonezem,ułożyć na zakład
ziemniaki,posypać przyprawą do ziemniaków
4.Każdy plaster szynki posmarować cienko majonezem,włożyć po łyżce startego sera i zwinąć w roladkę.
5.Na ziemniakach ułożyć sałatkę z młodej kapusty.Zwinięte roladki ułożyć na sałatce,posmarować majonezem i posypać
bazylią.
6.Między roladkami ułożyć pozostałe ziemniaki
7.Całość
posypać dość grubo startym serem,wstawić do piekarnika nagrzanego do
190C i piec 15 min.
8.Podawać gorące jako samodzielne danie.
Porady
Sałatkę można Sałatkę można przygotować dzień wcześniej.
Komentarze