-1 kg ryby pangi
- 400 g szpinaku może być mrożony
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki śmietany
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- przyprawa do ryb
Zapiekana ryba ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki i polewamy sokiem z cytryny. Pangę posypujemy przyprawą do ryb. Szpinak podsmażamy na patelni, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy sos. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, wlewamy mleko. Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Tak przygotowany sos doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy najpierw część ryby, szpinak, znowu rybę a na wierzch rozsmarowujemy przygotowany sos. Wstawiamy do piekarnika na godzinę. Smacznego!!!
Porady
Tak przygotowane danie najlepiej podawać z młodymi ziemniaczkami.
Komentarze