Zapiekana ryba w sosie śmietanowo-koperkowym

4.5 (161 ocen)

  • 60 min

Świetny sposób na szybki i tani obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
    1 marchewka
    5 średnich ziemniaków
    sól
    Sos:
    1 łyżka masła
    1/2 łyżki mąki
    3/4 szkl. bulionu warzywnego
    1 szklanka śmietany 18%
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Filet z dorsza

Zapiekana ryba w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki i solimy z obu stron. Marchewkę, ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, również solimy. Całość układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym.
  • 2. Następnie przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion (kostkę rosołową warzywną rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody) cały czas mieszając. Do szklanki ze śmietanę wlewamy trochę wywaru z patelni. Po wymieszaniu wlewamy na patelnię i 2 minuty gotujemy. Na końcu dodajemy pokrojony koperek.
    Tak przygotowany sos nakładamy na rybę. Całość pieczemy 45 min. w 180 stopniach.

Porady

Grubsze płaty ryby są lepsze, bo się nie rozpadną przy pieczeniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować