Zapiekana ryba w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki i solimy z obu stron. Marchewkę, ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, również solimy. Całość układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym.
2.Następnie przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Dodajemy wcześniej przygotowany bulion (kostkę rosołową warzywną rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody) cały czas mieszając. Do szklanki ze śmietanę wlewamy trochę wywaru z patelni. Po wymieszaniu wlewamy na patelnię i 2 minuty gotujemy. Na końcu dodajemy pokrojony koperek.
Tak przygotowany sos nakładamy na rybę. Całość pieczemy 45 min. w 180 stopniach.
Porady
Grubsze płaty ryby są lepsze, bo się nie rozpadną przy pieczeniu
Komentarze