Zapiekana pierś z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne danie obiadowe dla gości

  • 50 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    20-30 dag pieczarek
    20-30 dag sera żółtego
    kilka łyżek majonezu (gęstego)
    łyżka masła
    sól, pieprz

Zapiekana pierś z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić cienko, jak na kotlety, tak, aby wyszło ok. 6 porcji.
    Pieczarki posiekać i poddusić na maśle, dodać sól, pieprz. Ser zetrzeć na dużych oczkach.
  • 2. Pokrojoną pierś ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, delikatnie posolić. Na każdą porcję mięsa wyłożyć pieczarki, posmarować majonezem i posypać startym żółtym serem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20-25 minut.

Porady

Najlepiej użyć brązowy papier do pieczenia - jest grubszy i nie przykleja się do piersi. Sera żółtego nie należy kłaść w plasterkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy