Lubię zjeść pożywne i zdrowe śniadanie, aby mieć siły na cały dzień. Fajnym rozwiązaniem jest owsianka w dość nie typowej formie bo zapiekana. Konsystencja jest całkiem inna niż ta, którą znacie z dzieciństwa.
40 min
Składniki:
Składniki:
2 łyżki jagód
4 łyżki płatków owsianych
cynamon do smaku
odrobina cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
odrobina wody
1 białko
odrobina orzechów włoskich
odrobina borówki do dekoracji
Zapiekana owsianka z jagodami, orzechami włoskimi i borówką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pracę rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Aby owsianka nie przywarła do formy, musimy ją wysmarować oliwą. Wstawiamy ją do piekarnika. W między czasie jak forma się nagrzewa to zalewamy płatki odrobiną wody i czekamy aż zmiękną. Wodę odcedzamy. Jagody mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym następnie dodajemy do płatków. W osobnej misce ubijamy trzepaczką białko z mlekiem. Wyciągamy formę z piekarnika i wykładamy ją płatkami następnie wylewamy na nią masę mleczną. Posypujemy orzechami
Całość zapiekamy ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy borówką.
Komentarze