Zapiekana Karkówka z Kapustą Kiszoną i Ananasem

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

ciekawy smak

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg kiszonej kapusty
    1,70 kg karkówki
    Jarzynka
    Pieprz
    czosnek granulowany
    Słodka mielona papryka
    1 puszka ananasa
    2 słoiki soso słodko-kwasnego Lowicz po 520 gram
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana karkówka z kapustą kiszoną i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana Karkówka z Ananasem i Kiszoną Kapustą 1. 1 Kg kiszonej kapusty, przepłukać i pokroić drobniej.
    1,70 kg karkówki tj. 10 plastrów rozbić lekko, przyprawić Jarzynką, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką mieloną papryką.
    Przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
    Dobrze jest marynować przez noc.
    1 Puszka ananasa osączyć i pokroić w paseczki.
    2 Słoiki sosu słodko-kwasnego Lowicz po 520 gram
    Duże naczynie żaroodporne , u mnie okrągłe, posmarować delikatnie masłem, tylko dno formy.
    Kapustę wymieszać z pokrojonym ananasem.
    Połowę kapusty wyłożyć na dno formy.
    Posmarować sosem słodko- kwasnym,0,5 słoika.
    Ułożyć połowę porcji karkówki.
    Wyłożyć resztę kapusty i posmarować sosem słodko-kwasnym/0,5 słoika/.
    Ułożyć resztę karkówki.
    Wierzch zalać 1 słoikiem sosou słodko-kwasnego.Naczynie przykryć.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 2,5 godziny
    Podałam z ogórkiem zielonym, który pokroiłam w plastry, skropiłam oliwą, delikatnie posoliłam i oprószyłam posiekanym koperkiem
    Ziemniaki zas obgotowałam al.’dente, pokroiłam na ćwiartki, skropiłam olejem i panierowałam w panierce Cykoria. Usmażyłam na rumiano
  • Karkówka przed zapieczeniem 2. Karkówka przed zapieczeniem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować