Zapiekana karkówka z kapustą kiszoną i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Kg kiszonej kapusty, przepłukać i pokroić drobniej.
1,70 kg karkówki tj. 10 plastrów rozbić lekko, przyprawić Jarzynką, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką mieloną papryką.
Przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Dobrze jest marynować przez noc.
1 Puszka ananasa osączyć i pokroić w paseczki.
2 Słoiki sosu słodko-kwasnego Lowicz po 520 gram
Duże naczynie żaroodporne , u mnie okrągłe, posmarować delikatnie masłem, tylko dno formy.
Kapustę wymieszać z pokrojonym ananasem.
Połowę kapusty wyłożyć na dno formy.
Posmarować sosem słodko- kwasnym,0,5 słoika.
Ułożyć połowę porcji karkówki.
Wyłożyć resztę kapusty i posmarować sosem słodko-kwasnym/0,5 słoika/.
Ułożyć resztę karkówki.
Wierzch zalać 1 słoikiem sosou słodko-kwasnego.Naczynie przykryć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 2,5 godziny
Podałam z ogórkiem zielonym, który pokroiłam w plastry, skropiłam oliwą, delikatnie posoliłam i oprószyłam posiekanym koperkiem
Ziemniaki zas obgotowałam al.’dente, pokroiłam na ćwiartki, skropiłam olejem i panierowałam w panierce Cykoria. Usmażyłam na rumiano
Komentarze