Zapiekana karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę oraz obraną cebulę pokroić w paski. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazdek i również pokroić w paski.
2.Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim mięso. Posypać przyprawą do karkówki lub do grilla. Po zdjęciu karkówki z patelni na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki, cebulę i paprykę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
3.Mięso wraz z cebulą, pieczarkami i papryką ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do rozgrzanego do 180 C piekarnika i zapiekać w tej temperaturze ok 50 min.
Porady
Zapiekaną karkówkę można podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze