Zapiekana kalarepa na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować składniki
Filet umyć,osuszyć i pokroić w kostkę.Pieczarki,marchew,ogórki małosolne i czosnek oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Kapustę poszatkować i przelać wrzącą wodą,odcedzić.Bazylię posiekać.Wydrążone środki kalarepki pokroić w słupki.
2.Kalarepki obrać,umyć,przekroić na połowę i wydrążyć dość duże środki.W garnku zagotować wodę przyprawioną solą,przyprawa uniwersalna,włożyć wydrążone kalarepki i jedna marchew,gotować na wolnym ogniu około 20 do 25 min.wyjąć z wywaru,wywar zachować.
3.Na patelni rozgrzać olej,wsypać pieczarki,mięso,czosnek i chwilę smażyć.Następnie dodać pozostałe warzywa,dusić chwilę podlewając wywarem z gotowania kalarepki.
4.Na koniec dodać kapustę,bazylię,keczup ,chwilę smażyć podlewając wywarem,przyprawić do smaku.
5.Kalarepki nadziać farszem warzywnym,ozdobić gotowaną marchwią.Pozostały farsz wyłożyć w wysmarowanym masłem i posypanym cienko rozdrobnionym serem naczyniu żaroodpornym.Na warstwie tej ułożyć nadziane kalarepki lekko wgniatając w farsz
6.Całość posypać serem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 15 min.
7.Podawać gorące jako samodzielne danie z ziemniakami z wody,ryżem ugotowanym na sypko lub pieczywem.
Komentarze