Zapiekana cukinia z kaszanką, tymiankiem i kaparami

0 (0 ocen)

Uwielbiam to połączenie, kapary nadają akcentu całej potrawie i nie jest mdła.

Składniki:

  • dla 2-3 osób:
    2-3 małe cukinie
    300 g kaszanki z kaszą jęczmienną
    1 cebula
    pęczek tymianku
    2-3 łyżki kaparów
    zioła włoskie w młynku
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

Zapiekana cukinia z kaszanką, tymiankiem i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia z kaszanką, tymiankiem i kaparami 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, chwilę smażyć na odrobinie oleju, dodać kaszankę pokrojona w plastry (bez osłonek)wydrążone środki, pokrojone w kostkę i pół pęczku tymianku. Smażyć do uzyskania jednolitej masy.
  • Cukinia z kaszanką, tymiankiem i kaparami 2. Cukinie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć środki, których nie wyrzucamy. Posypać solą i ziołami,odstawić na 15 min, żeby puściły soki.
  • Cukinia z kaszanką, tymiankiem i kaparami 3. Z każdej połówki zlać sok i napełniać farszem kaszankowym. Na wierzchu ułożyć kapary lekko dociskając w farsz, oraz gałązki tymianku. Skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min aż cukinia będzie miękka a kaszanka zapieczona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy