Zapiekana chałka z jabłkami

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sposób na wykorzystanie resztek ciasta. Tym sposobem nic się nie marnuje, a my mamy świetny deser.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • chałka
    szczypta soli
    4 jajka
    2 łyżki oleju
    2 łyżki cukru waniliowego
    1,5 szklanki mleka
    oraz: 3 jabłka
    cynamon
    4 łyżki suszonej żurawiny
    cukier puder
    tłuszcz do formy
    2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekana chałka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana chałka z jabłkami. 1. Jeśli użyjemy świeżej chałki musimy ją pokroić w kostkę 2 x 2 cm i dobrze wysuszyć.
  • Zapiekana chałka z jabłkami. 2. Mleko, jajka, olej, sól, cukier waniliowy mieszamy dokładnie w wysokim naczyniu.
  • Zapiekana chałka z jabłkami. 3. Dużą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami. Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę.
  • Zapiekana chałka z jabłkami. 4. Na spód tortownicy wykładamy połowę suchej chałki, na chałkę dajemy jabłka i żurawinę. Kto nie lubi lub nie ma żurawiny może dać rodzynki lub włoskie orzechy. Całość obficie posypujemy cynamonem. I na sam koniec wykładamy resztę chałki. Jeszcze raz mieszamy mokre składniki i a pomocą łyżki wolno polewamy miejsce przy miejscu całe ciasto. Odstawiamy na 20 min, aby sucha bułka dobrze namokła. Przed włożeniem do piekarnika lekko dociskamy dłońmi wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 50 min. Wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu i posypujemy pudrem.

Porady

Jeśli nie lubimy cynamonu możemy go zastąpić kieliszkiem rumu lub olejkiem o tym zapachu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować