Zapiekana chałka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli użyjemy świeżej chałki musimy ją pokroić w kostkę 2 x 2 cm i dobrze wysuszyć.
2.Mleko, jajka, olej, sól, cukier waniliowy mieszamy dokładnie w wysokim naczyniu.
3.Dużą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami. Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę.
4.Na spód tortownicy wykładamy połowę suchej chałki, na chałkę dajemy jabłka i żurawinę. Kto nie lubi lub nie ma żurawiny może dać rodzynki lub włoskie orzechy. Całość obficie posypujemy cynamonem. I na sam koniec wykładamy resztę chałki. Jeszcze raz mieszamy mokre składniki i a pomocą łyżki wolno polewamy miejsce przy miejscu całe ciasto. Odstawiamy na 20 min, aby sucha bułka dobrze namokła. Przed włożeniem do piekarnika lekko dociskamy dłońmi wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 50 min. Wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu i posypujemy pudrem.
Porady
Jeśli nie lubimy cynamonu możemy go zastąpić kieliszkiem rumu lub olejkiem o tym zapachu.
Komentarze