Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidorowym

5 (179 ocen)

  • 60 min

Aromatyczna, pachnąca pomidorami zapiekana brukselka w połączeniu z mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 450g brukselki
    100g mozzarelli
    sól
    masło do wysmarowania formy

    Pulpety:
    480g mielonego mięsa z szynki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki natki z pietruszki
    1 jajko
    1 bułka kajzerka
    sól
    pieprz
    vegeta
    klarowane masło

    Sos pomidorowy:
    1 puszka pokrojonych pomidorów
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    30g masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ydia6y 1. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i czosnek starty na tarce o małych oczkach, jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle.
  • image-16wbp8n 2. Sos pomidorowy
    Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem.
  • image-1dx0jkt 3. Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
  • image-0l87y1d 4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć na przemian pulpeciki i brukselkę, zalać pomidorowym sosem, posypać pokruszoną mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
  • 5. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować