Zapiekana brukselka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

W wolnych chwilach lubię przyrządzać pożywne potrawy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ● 1 kg brukselki
    ● 4 jajka
    ● 3 łyżki majonezu
    ● łyżka vegety
    ● sól
    ● 3 duże cebule
    ● 2 łyżki mąki
    ● 40 dag żółtego sera
    ● oliwa

Zapiekana brukselka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyszczamy. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i wkładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
  • 3. Jajka rozkłócamy. Mieszamy z majonezem i mąką. Doprawiamy vegetą. Ok. 1/2 sera ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy z cebulą do sosu majonezowo-jajecznego i mieszamy. Polewamy brukselkę. Resztę sera ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy potrawę. Zapiekamy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy