ZAPIECZONY KALAFIOR

5 (146 ocen)

  • 45 min

Smaczne, delikatne danie.

  • 45 min

Składniki:

  • - kalafior
    - 5 łyżek startego żółtego sera
    - 2 łyżki bułki tartej
    - sól, cukier do gotowania

    Sos :
    - 1 płaska łyżka masła + 1 łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    - 1 łyżka mąki
    - 1 szklanka śmietanki 30%
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa uniwersalna, sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapieczony kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora rozebrać na różyczki, ugotować (w wodzie lekko osolonej i posłodzonej) tak, żeby nie stracił jędrności. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Poukładać w naczyniu różyczki kalafiora.
  • 2. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając dolewać po trochu śmietankę, stale mieszając, aby powstała jednolita masa. Zagotować, odstawić z ognia, dodać żółtko i szybko wymieszać. Dodać 2 łyżki startego sera, sok z cytryny i przyprawy. Sos powinien być tak gęsty, aby nie spływał z łyżki.
  • 3. Pokryć kalafiora sosem, posypać bułką tartą i resztą startego sera.
    Zapiekać w piekarniku w temp. 170 stopni, około 20 minut, aż ser z bułeczką się zrumieni na chrupiącą skorupkę.
    Podawać z nowymi ziemniaczkami z masłem i posypanymi koperkiem.

Porady

Kalafiora można podać z jajkiem sadzonym i kefirem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować