Zapieczony kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora rozebrać na różyczki, ugotować (w wodzie lekko osolonej i posłodzonej) tak, żeby nie stracił jędrności. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Poukładać w naczyniu różyczki kalafiora.
2.W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając dolewać po trochu śmietankę, stale mieszając, aby powstała jednolita masa. Zagotować, odstawić z ognia, dodać żółtko i szybko wymieszać. Dodać 2 łyżki startego sera, sok z cytryny i przyprawy. Sos powinien być tak gęsty, aby nie spływał z łyżki.
3.Pokryć kalafiora sosem, posypać bułką tartą i resztą startego sera.
Zapiekać w piekarniku w temp. 170 stopni, około 20 minut, aż ser z bułeczką się zrumieni na chrupiącą skorupkę.
Podawać z nowymi ziemniaczkami z masłem i posypanymi koperkiem.
Porady
Kalafiora można podać z jajkiem sadzonym i kefirem.
Komentarze