Zalewajka świętokrzyska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Fascynuje mnie kuchnia regionalna. ;)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 szklanki zakwasu na żur
    1 biała cebula
    3 ząbki czosnku
    1 długie, wędzone żeberko
    400 ml śmietany 18%
    liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren czarnego pieprzu
    sól i pieprz do smaku
    1 marchewka
    garść suszonych grzybów
    (u mnie kurki)
    1 łyżka smalcu

Zalewajka świętokrzyska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy wędzone żeberko i zalewamy wodą. Gotujemy przez dwadzieścia minut. Następnie wyciągamy mięso i odstawiamy do ostygnięcia.

    Do wywaru dodajemy liść laurowy, kilka kuleczek ziela angielskiego i pieprzu. Ziemniaki oraz marchew obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy suszone grzyby i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Gotujemy do miękkości.

    Mięso obieramy z kości i kroimy, cebulę szatkujemy drobno i wraz z żeberkami podsmażamy na smalcu.

    Do zupy wlewamy dobrze wymieszany zakwas, dodajemy przesmażone mięso i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    Wyłączamy gaz, zaciągamy śmietaną, podajemy z chlebem pieczonym na zakwasie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy