Zalewajka świętokrzyska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy wędzone żeberko i zalewamy wodą. Gotujemy przez dwadzieścia minut. Następnie wyciągamy mięso i odstawiamy do ostygnięcia.
Do wywaru dodajemy liść laurowy, kilka kuleczek ziela angielskiego i pieprzu. Ziemniaki oraz marchew obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy suszone grzyby i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Gotujemy do miękkości.
Mięso obieramy z kości i kroimy, cebulę szatkujemy drobno i wraz z żeberkami podsmażamy na smalcu.
Do zupy wlewamy dobrze wymieszany zakwas, dodajemy przesmażone mięso i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wyłączamy gaz, zaciągamy śmietaną, podajemy z chlebem pieczonym na zakwasie.
Komentarze