Zalewajka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię gotować. Najbardziej mnie cieszy, gdy moje wnuki zajadają się moimi zupami i upieczonym przeze mnie ciastem.

Składniki:

  • pół litra żurku z butelki (naturalnie kiszonego, z mąki żytniej z otrębami i czosnkiem)
    1/2 kg ziemniaków
    1/2 średniej cebuli
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    1-2 listki laurowe
    1-2 kostki rosołowe
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    pół szklanki kwaśnej śmietany

Zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zalewajka 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w niewielką kostkę i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i kostki
    rosołowe. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy żurek do smaku – tyle, by zupa miała wyraźnie kwaskowaty smak. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i lekko szklimy cebulę. Dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę– mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, by ją
    zahartować, i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i rozlewamy do talerzy. Do zalewajki możemy podać pieczywo.

Porady

● Do garnka z gotującą się zupą można włożyć 2-3 wcześniej namoczone i pokrojone grzybki. ● Zalewajkę można jeszcze doprawić rozgniecionym ząbkiem czosnku i szczyptą suszonego majeranku i posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy