2 saszetki BARSZCZ BIAŁY (u mnie winiary)
tacka włoszczyzny
dwie duże marchewki
kawałek selera
3 cebule
1 kg ziemniaków (po obraniu)
300 g kiełbasy
łyżka majeranku
200 g śmkietany
só, pieprz, olej
1.Garnek napełniamy wodą do 3/4 wysokości i stawiamy na ogień. Jarzyny drobno kroimy i wrzucamy do gotującej wody. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju i także dodajemy do garnka.
2.Następnie kroimy kiełbasę w drobną kostkę, podsmażamy bez tłuszczu na patelni aż mocno się zrumieni, dodajemy do zupy.
3.W międzyczasie obieramy i kroimy na małe kawałki ziemniaki, dodajemy do zupy. Gdy wszystko się zagotuje, wywar zaprawiamy barszczami białymi, następnie solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.
4.Na sam koniec gotowania dodajemy majeranek i zahartowaną gorącą zupą śmietanę, mieszamy.
Komentarze