Zalewajka

5 (187 ocen)

  • 2 godz.

Moja ulubiona zupa z dzieciństwa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 saszetki BARSZCZ BIAŁY (u mnie winiary)
    tacka włoszczyzny
    dwie duże marchewki
    kawałek selera
    3 cebule
    1 kg ziemniaków (po obraniu)
    300 g kiełbasy
    łyżka majeranku
    200 g śmkietany
    só, pieprz, olej
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Zalewajka

Zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Garnek napełniamy wodą do 3/4 wysokości i stawiamy na ogień. Jarzyny drobno kroimy i wrzucamy do gotującej wody. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju i także dodajemy do garnka.
  • 2. Następnie kroimy kiełbasę w drobną kostkę, podsmażamy bez tłuszczu na patelni aż mocno się zrumieni, dodajemy do zupy.
  • 3. W międzyczasie obieramy i kroimy na małe kawałki ziemniaki, dodajemy do zupy. Gdy wszystko się zagotuje, wywar zaprawiamy barszczami białymi, następnie solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.
  • 4. Na sam koniec gotowania dodajemy majeranek i zahartowaną gorącą zupą śmietanę, mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Majeranek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować