ZALEWAJKA

5 (179 ocen)

  • 10 min

Szybka i tania zupa - moja ulubiona! :)

  • 10 min

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków,
    barszcz w butelce,
    2 jajka ugotowane na twardo,
    mała laska kiełbasy,
    2 liście laurowe,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    sól,
    pieprz,
    2 łyżki śmietany,
    mała cebula,
    łyżka masła,
    2 ząbki czosnku,
    kawałek słoniny,
    spora szczypta majeranku.
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zalewajka

Zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroję w kostę, zalewam litrem wody, wkładam liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję około 30 minut.
    Stopniowo wlewam barszcz (do uzyskania odpowiedniego smaku, barszcz nie powinien być zbyt kwaśny).
    Kiełbasę kroję w kosteczkę, cebulę drobno siekam, razem podsmażam na maśle.
    Słoninę kroję w drobną kostkę, podsmażam, do momentu, aż powstaną skwarki.
    Wszystko dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dodaję majeranek.
    Na koniec dodaję zahartowaną wcześniej śmietanę.
    Jajka kroję w ćwiartki, dodaję do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować