Kurczak zalewany

4.5 (169 ocen)

  • 10 min

Ciocia zrobiła go na święta Bożego Narodzenia w zeszłym roku i kurczaki zrobiły furrorę. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie nie wymaga ogromnego doświadczenia kulinarnego:)

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    mąka do obtoczenia
    2 jajka do obtoczenia

    Zalewa:
    1/4 szkl. octu winnego jabłkowego
    1/3 szkl. cukru
    1/3 szkl. sosu sojowego
    1/2 szkl. wody
    3 łyżki ketchupu pikantnego
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Sosy

Kurczak zalewany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka umyć, obtoczyć w mące, jajku, obsmażyć do zarumienienia.
  • 2. Wszystkie składniki zalewy wlać do garnka, wymieszać, zagotować.
  • 3. Udka z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 50 minut.

Porady

Zamiast sosu sojowego można użyć maggi. W trakcie pieczenia(jeśli zalewa nie przykryła wszystkich kurczaków) można polać sosem udka znajdujące się na wierzchu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Ocet Sos sojowy Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować