Zakwas na barszcz czerwony wg Buni

4.5 (181 ocen)

  • 10 min

W dobie pół produktów ( z których nie ukrywam korzystam z konieczności lub z lenistwa ) są smaki których się nie zapomina . Jak mnie najdzie ochota na dobry barszczyk to nastawiam zakwas

  • 10 min

Składniki:

  • 3/4 kg buraków
    600-750 mll przegotowanej letniej wody ( czyli 3 lub 3,5 szklanki zależy od słoja jaki użyjemy )
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka miodu
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    2 średnie ząbki czosnku
    plasterek kwaskowatego jabłka ze skórką
    1/4 piętki chleba razowego na zakwasie
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Przetwory Zakwas

Zakwas na barszcz czerwony wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas 1. Wyparzyć duży 1,5 -2 litrowy słój . Obrać buraki , umyć i pokroić w pół plastry .Czosnek obrać i też pokroić w plasterki . Układać w słoju warstwę buraków , posypać połową czosnku , połową soli .Wrzucić listki laurowe , ziela angielskie . Na to drugą warstwę buraków , resztę soli , jabłko , skórkę od chleba . W wodzie rozpuścić miód i zalać tym buraki .
  • zakwas 2. Po 24 godzinach można wyjąć chleb i zebrać z wierzchu pianę - zakwas się i tak ukisi a będzie bardziej klarowny .
  • zakwas 3. Przykryć gazą lub lnianą cienką ściereczką - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na 5 dni .
  • buraki z zakwasu 4. Spróbować czy zakwas jest odpowiednio kwaśny . Przecedzić .Będziemy mieć 3 szklanki dobrego zakwasu co wystarczy na 1,5 litra mocnego barszczu ( z tego 3-3,5 szklanki to będzie zakwas )

Porady

Ja robie zawsze taką samą porcję - połowę używam na zupę - resztę albo wypijamy dla zdrowia albo mrożę tak jak zakwas na żurem . Takim to sposobem raz w miesiącu kiszę zakwas na żurek i zakwas na barszcz czerwony . Więcej ilościowo nie robię bo po prostu nie mam gdzie trzymać. Buraczków które pozostaną po odcedzeniu zakwasu nie wyrzucać .Można je obgotować i zrobić surówkę . Można pokroić w kosteczkę i traktować jak pikle , można zamrozić i zrobić na gulasz buraczany i inne potrawy .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować