Zakwas na barszcz

4.48 (160 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka dni wcześniej, ale smak barszczu jest przepyszny.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1,5kg buraków czerwonych
    główka czosnku
    5-7 liści laurowych,
    około 20 kulek ziela angielskiego
    łyżka soli
    kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży)
    przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Uszka Zakwas

Zakwas na barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym (najlepiej z organzy) woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni.
    Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu na balkonie nawet kilka tygodni.

Porady

Buraki z zakwasu można ugotować i użyć do sałatek lub jako jarzynkę do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki Kiszone buraki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować