Zakręcony tort z truskawkową panna cottą

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort z okazji 4 urodzin mojej Córci Martynki. Jubilatka stwierdziła,że tort śliczny jest a gościom bardzo smakował. Do tego wszystkiego tort nie jest zbyt kosztowny:) w sezonie letnim można użyć świeżych truskawek..

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ślimaczki:

    4 jajka
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    280 g dżemu truskawkowego

    Panna cotta:

    400 ml śmietany 36%
    400 ml mleka
    2 łyżki cukru
    4 czubate łyżki żelatyny
    280 g dżemu truskawkowego
    1 laska wanilii

    Dekoracja:

    200 ml śmietany 36%
    3 łyżki soku malinowego
    1/2 kiwi
    3 grona winogrona różowego
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Panna cotta

Zakręcony tort z truskawkową panna cottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka utrzeć z cukrem 1. Ślimaczki:
    Obie mąki, sól oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Odłożyć na bok.Jajka wbić do miski i utrzeć je z cukrem na jasny i puszysty krem.
  • przelać na blaszkę 2. Partiami dodawać suche składniki i wymieszać łyżką. Blachę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać. Piec w 180 st około 10 minut. Następnie przełożyć na czystą ściereczkę i razem z nią zwinąć w rulon ( zdjąć papier).Zostawić do ostygnięcia.
  • posmarować dżemem 3. Następnie rozwinąć, rozsmarować cały dżem i ponownie zwinąć ( ściśle). Roladę przełożyć na folię aluminiową i ściśle zawinąć. Odłożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • zagotować mleko ze śmietanką 4. Panna cotta:
    Do garnka wlać mleko,śmietanę. Dodać cukier i wydrążone ziarenka z wanilii. Pustą laskę także wrzucić. Postawić na ogień i ogrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie zagotować.
  • zagotować dżem 5. W między czasie w drugim garnku zagotować dżem z 2 łyżkami wody,aż będzie płynny.
  • wymieszać składniki panna cotty 6. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie ogrzewać ją w kąpieli wodnej aż się rozpuści i będzie płynna.
    Do zagotowanego mleka z śmietankę cienkim strumieniem wlewać żelatynę i cały czas mieszać aby płyny dobrze się połączyły. Na koniec partiami dodawać przestudzony dżem i dobrze wymieszać.
    Odłożyć do ostygnięcia i lekkiego ale lekkiego stężenia.
  • dno i boki wyłożyć roladę pokojoną na plastry 7. Wykonanie:
    Roladę pokroić na plastry około 1 cm grubości.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie układać ślimaczki jeden przy drugim. Zapiać obręcz tortownicy i układać ślimaczki wkoło.
  • wylac panna cottę 8. Następnie delikatnie przelać panna cottę i wyrównać. Odłożyć do lodówki na całą noc.
  • 9. Dekoracja:
    Kolejnego dnia ubić kremówkę na sztywno z 1 łyżeczka cukru pudru. Podzielić ja na pół i do jednej połowy dodać sok malinowy i dobrze go wmieszać w ubitą śmietanę.
    Z bitej śmietany zrobić rozetki w dwóch kolorach i udekorować owocami.
    Smacznego!

Porady

ja mam małą blaszkę od piekarnika więc przygotowałam dwie mniejsze rolady - do każdej użyłam połowę przygotowanych składników

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować