Zakręcony torcik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam troje dzieci i właśnie dla nich robię różne słodkości. Córeczki zwykle pomagają mi piec ciasta. Torcik wymyśliłam sama

Składniki:

  • Ciasto I: 4 jajka
    ● 6 łyżek mąki
    ● po 4 łyżki oleju i cukru
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    Ciasto II: 2 jajka
    ● 3 łyżki mąki
    ● łyżka kakao
    ● po 2 łyżki cukru i oleju
    ● 1/2 łyżeczki proszku do piecz.
    Masa I: 1/2 kg truskawek
    ● galaretka truskawkowa
    Masa II: szkl. śmietany 30-proc.
    ● 2 op. jogurtu
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● 2 łyżki cukru pudru.
    Oraz: 2 truskawkowe galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zakręcony torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I: białka ubijamy
    z cukrem. Dodajemy żółtka,
    olej, mąkę i proszek. Pieczemy
    20 minut w blasze 25x40 cm
    w 170 °C. W ten sam sposób robimy ciasto II. Pieczemy ok.
    10 minut w tortownicy (26 cm).
  • 2. Truskawki miksujemy. Galaretkę
    rozpuszczamy w 125 ml
    wrzątku, studzimy i mieszamy
    z truskawkami. Na wyłożonej
    folią tortownicy układamy ciasto
    II. Smarujemy 4 łyżkami musu,
    resztę wykładamy na ciasto I.
  • 3. W odrobinie wrzątku rozpuszczamy
    żelatynę, mieszamy
    z ubitą z cukrem śmietaną i jogurtami.
    Kilka łyżek odkładamy,
    resztę wykładamy na ciasto I.
  • 4. Kroimy wzdłuż na 4 równe
    pasy. Pierwszy zwijamy i stawiamy
    na środku ciasta II. Dołączamy
    kolejne pasy tak, by powstała
    rolada. Resztą masy smarujemy
    wierzch ciasta. Galaretki
    rozpuszczamy w 1/2 l wody. Gdy
    zaczną tężeć, zalewamy ciasto.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Zamiast żelatyny do masy śmietanowej można dodać śmietan-fiks. ● Truskawki w cieście możemy zastąpić brzoskwiniami z puszki lub pomarańczami. Pamiętajmy, aby dobrać galaretki o takim samym smaku jak owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować