Pyszny, tradycyjny sernik w nowej wesołej odsłonie.
30 min
Składniki:
BLACHA 25 X 35
1 kg sera trzykrotnie mielonego
150 g masła
7 jaj
2 budynie śmietankowe
120 g cukru pudru
100 g czekolady białej
100 g czekolady gorzkiej
1 kopiasta łyżeczka kakao
sok z cytryny lub aromat cytrynowy
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 białko
Zakręcony sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) i odstawiamy do ostygnięcia.
2.Białka oddzielamy od żółtek.
Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli i 2 łyżek cukru.
3.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i masłem na gładką masę, po czym dodajemy budynie i ponownie mieszamy. Teraz partiami dodajemy ser wraz z proszkiem do pieczenia i ucieramy do momentu otrzymania jednolitej masy.
4.Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z sokiem z cytryny lub aromatem cytrynowym i białą czekoladą. Drugą połowę mieszamy z czekoladą gorzką i kakao.
5.Do każdej z części delikatnie wprowadzamy po połowie piany z białek i delikatnie mieszamy do połączenia.
6.Do blachy wyłożonej papierem nakładamy na przemian masy serowe (raz białą, raz ciemną). Najwygodniej małą chochelką. Białko roztrzepujemy i smarujemy wierzch sernika.
7.Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Komentarze