Zakręcony sernik

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny, tradycyjny sernik w nowej wesołej odsłonie.

  • 30 min

Składniki:

  • BLACHA 25 X 35

    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    150 g masła
    7 jaj
    2 budynie śmietankowe
    120 g cukru pudru
    100 g czekolady białej
    100 g czekolady gorzkiej
    1 kopiasta łyżeczka kakao
    sok z cytryny lub aromat cytrynowy
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 białko

Zakręcony sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (każdą osobno) i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek.
    Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli i 2 łyżek cukru.
  • 3. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i masłem na gładką masę, po czym dodajemy budynie i ponownie mieszamy. Teraz partiami dodajemy ser wraz z proszkiem do pieczenia i ucieramy do momentu otrzymania jednolitej masy.
  • 4. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z sokiem z cytryny lub aromatem cytrynowym i białą czekoladą. Drugą połowę mieszamy z czekoladą gorzką i kakao.
  • 5. Do każdej z części delikatnie wprowadzamy po połowie piany z białek i delikatnie mieszamy do połączenia.
  • 6. Do blachy wyłożonej papierem nakładamy na przemian masy serowe (raz białą, raz ciemną). Najwygodniej małą chochelką. Białko roztrzepujemy i smarujemy wierzch sernika.
  • 7. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut.
    Studzimy w uchylonym piekarniku.

Porady

Przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy