Zakręcony makowiec

0 (0 ocen)

To moje pierwsze takie ciasto więc nie jest do końca idealne ale mam nadzieję,że kolejne będzie ładniejsze ale smak super, zapraszam:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajka
    6 łyżek maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:

    1 puszka masy makowej
    Skórka otarta z 1 pomarańczy
    50 g łuskanych orzechów włoskich
    100 g mieszanki skórek kandyzowanych

    Dodatkowo:

    2 wafle tortowe
    1/3 słoika dżemu truskawkowego
    ½ szklanki nalewki winogronowej
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery Biszkopty

Zakręcony makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Składniki na biszkopt podzielić na pół i zrobić biszkopt na dwóch blaszkach. Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia wszystko wymieszać i odstawić na kilka chwil na bok. Do jajek dodać cukier i zmiksować go do otrzymania puszystości.Partiami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć delikatnie biszkopt z piekarnika i przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon i zostawić do ostygnięcia. Następnie każdą roladę pokroić na 4 paski
  • image-1c76wyk 2. Masa: Do miski przełożyć masę makową. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Orzechy drobno posiekać i przełożyć do masy makowej razem z mieszanka kandyzowanych skórek. Wymieszać.
  • image-27876vv 3. Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy tortowy wafel. Posmarować go dżemem.
  • image-0tfet0y 4. Pierwszy pasek biszkopta nasączyć nalewką i nałożyć około 2-3 łyżki masy makowej i ściśle zrolować.
  • image-1lpvf7d 5. Ułożyć na waflu.
  • image-2ayipfh 6. Kolejny pasek biszkopta nasączyć i posmarować masą i owinąć wokół pierwszego zrolowanego paska. Czynność powtarzać do momentu zużycia całego biszkopta. Zapiąć obręcz od tortownicy.
  • 7. Drugi wafel także posmarować i nałożyć na wierzch ( oczywiście dżemem do spodu). Wstawić do lodówki na cała noc. Kolejnego dnia ubić kremówkę na sztywno i udekorować nią makowiec, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować