Zakręcone roladki w orzechowej panierce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Roladki są interesującą propozycją na uroczysty obiad. Oryginalna orzechowa panierka, soczyste mięso i delikatne buraczane wnętrze pozwalają na nowo odkryć smak indyczego fileta.

  • 3 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
    - filet z indyka (800g)
    - 150g posiekanych orzechów włoskich
    - 3 małe buraczki lub 1 duży

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    - 200g ziemniaków

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    - 2 jajka
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - pieprz i sól
    - tymianek
    - oregano
    - sok z cytryny
    - cukier
    - olej do smażenia

    DO DEKORACJI:
    - liście zielonej sałaty

Zakręcone roladki w orzechowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Gdy są już ugotowane zalewamy je zimną wodą, a następnie obieramy i zcieramy na tarce lub rozgniatamy blenderem. Puree buraczane odsączamy z nadmiaru soku. Doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i szczyptą cukru.
  • 2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i rozgniatamy blenderem.
  • 3. Masę ziemniaczaną i buraczaną łączymy. Dzięki temu otrzymamy różowe puree.
  • 4. Filet kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Każdy plaster smarujemy różowym puree i ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku, mące i orzechach.
  • 5. Rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2014

Komentarze

Podobne przepisy