Roladki są interesującą propozycją na uroczysty obiad. Oryginalna orzechowa panierka, soczyste mięso i delikatne buraczane wnętrze pozwalają na nowo odkryć smak indyczego fileta.
3 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
- filet z indyka (800g)
- 150g posiekanych orzechów włoskich
- 3 małe buraczki lub 1 duży
SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
- 200g ziemniaków
SKŁADNIKI ROBOCZE:
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- pieprz i sól
- tymianek
- oregano
- sok z cytryny
- cukier
- olej do smażenia
Zakręcone roladki w orzechowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Gdy są już ugotowane zalewamy je zimną wodą, a następnie obieramy i zcieramy na tarce lub rozgniatamy blenderem. Puree buraczane odsączamy z nadmiaru soku. Doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i szczyptą cukru.
2.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i rozgniatamy blenderem.
3.Masę ziemniaczaną i buraczaną łączymy. Dzięki temu otrzymamy różowe puree.
4.Filet kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Każdy plaster smarujemy różowym puree i ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku, mące i orzechach.
5.Rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony na złoty kolor.
Komentarze