Zakręcone ciasteczka na piwie z powidłami

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Ciastka z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne i baaaardzo kruche. Polecam bo są delikatne i nie za słodkie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
    120 ml piwa
    200 g masła
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
    powidła śliwkowe lub twarda marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zakręcone ciasteczka na piwie z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z przyprawą korzenną na stolnicę. Dodajemy schłodzone masło starte na tarce lub całość siekamy nożem. Wlewamy piwo i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc lub na około 12 godzin.
  • Rozwałkowane ciasto 2. Schodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy. Ostrym nożem wycinamy trójkąty (sposób postępowania przedstawiłam na rys.1).
  • 3. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na rumiano ok. 20 minut.
  • Sposób sklejania ciastek 4. Na środek każdego trójkąta kładziemy odrobinę powideł i sklejamy brzegi ciastka. Następnie każdy róg ciastka składamy w jedną stronę (np. przeciwnie z ruchem wskazówek zegara), na każdy 1 bok i delikatnie sklejamy (rys.2).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować