Zakręcone ciasteczka na piwie z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z przyprawą korzenną na stolnicę. Dodajemy schłodzone masło starte na tarce lub całość siekamy nożem. Wlewamy piwo i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc lub na około 12 godzin.
2.Schodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy. Ostrym nożem wycinamy trójkąty (sposób postępowania przedstawiłam na rys.1).
3.Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na rumiano ok. 20 minut.
4.Na środek każdego trójkąta kładziemy odrobinę powideł i sklejamy brzegi ciastka. Następnie każdy róg ciastka składamy w jedną stronę (np. przeciwnie z ruchem wskazówek zegara), na każdy 1 bok i delikatnie sklejamy (rys.2).
Komentarze