4,5 szklanki mąki
10 łyżek cukru
3/4 szklanki mleka
7 dag świeżych drożdży
3 jajka
starta skórka z pomarańczy
25 dag rodzynek lub żurawiny
15 dag margaryny
3 łyżki oleju
Zakręcone bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, ciepłego mleka i odrobiny cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić, dodać cukier. Wymieszać. Dolać rozczyn, mąkę i jajka. Wyrobić energicznie ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Rodzynki delikatnie oprószyć mąką i połączyć je z ciastem.
Rozwałkować masę na grubość 1 cm i zwinąć w rulon. Pokroić na krążki o grubości 2 cm. Ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Po 15 minutach posmarować jajkiem i piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Komentarze