Zakręcone bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pulchne i słodkie z rodzynkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
    10 łyżek cukru
    3/4 szklanki mleka
    7 dag świeżych drożdży
    3 jajka
    starta skórka z pomarańczy
    25 dag rodzynek lub żurawiny
    15 dag margaryny
    3 łyżki oleju

Zakręcone bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w piekarniku 1. Z drożdży, ciepłego mleka i odrobiny cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
    Margarynę rozpuścić, dodać cukier. Wymieszać. Dolać rozczyn, mąkę i jajka. Wyrobić energicznie ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
    Rodzynki delikatnie oprószyć mąką i połączyć je z ciastem.
    Rozwałkować masę na grubość 1 cm i zwinąć w rulon. Pokroić na krążki o grubości 2 cm. Ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Po 15 minutach posmarować jajkiem i piec 25-30 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy