Zakochana włoszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę przelać do rondelka, dodać cukier, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
2.Żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić chwilę do napęcznienia. Gdy śmietana zacznie gotować, dodać mleko z żelatyną. Zdjąć z ognia, mieszać dopóki żelatyna się rozpuści. Masę przelać do pucharków i włożyć do stężenia do lodówki, najlepiej na noc.
3.Truskawki umyć, wszystkie owoce obrać ze skórek, szypułek. 3 truskawki odstawić do dekoracji, resztę z cukrem zmiksować blenderem na mus. Kiwi i banana pokroić w drobną kostkę. Banany polać sokiem z cytryny. Mandarynki podzielić na kawałki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, bądź w mikrofalówce. Cząstki mandarynki oraz odłożone truskawki maczać w roztopionej czekoladzie.
4.Panna cottę przełożyć na duży płaski talerz. Polać musem z truskawek, obok ułożyć po 1 łyżce kiwi i banana. Przyozdobić truskawką i mandarynkami. Z sosu czekoladowego i pozostałego musu „namalować” serce.
Komentarze