Zakochana Włoszka

0 (0 ocen)

Panna cotta otulona owocami. Polecam :-)

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
    100 ml mleka 3,2%
    3 łyżeczki żelatyny
    1,5 łyżki cukru
    250 gr świeżych truskawek
    1 łyżeczka cukru
    DEKORACJA:
    2 owoce kiwi
    1 banan
    2 mandarynki
    1 łyżka soku z cytryny
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    Sos czekoladowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Zakochana włoszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę przelać do rondelka, dodać cukier, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
  • 2. Żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić chwilę do napęcznienia. Gdy śmietana zacznie gotować, dodać mleko z żelatyną. Zdjąć z ognia, mieszać dopóki żelatyna się rozpuści. Masę przelać do pucharków i włożyć do stężenia do lodówki, najlepiej na noc.
  • 3. Truskawki umyć, wszystkie owoce obrać ze skórek, szypułek. 3 truskawki odstawić do dekoracji, resztę z cukrem zmiksować blenderem na mus. Kiwi i banana pokroić w drobną kostkę. Banany polać sokiem z cytryny. Mandarynki podzielić na kawałki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, bądź w mikrofalówce. Cząstki mandarynki oraz odłożone truskawki maczać w roztopionej czekoladzie.
  • 4. Panna cottę przełożyć na duży płaski talerz. Polać musem z truskawek, obok ułożyć po 1 łyżce kiwi i banana. Przyozdobić truskawką i mandarynkami. Z sosu czekoladowego i pozostałego musu „namalować” serce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kiwi Mandarynki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować