Zajączkowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewany na stolnicę. Dokładamy sypkie składniki i razem mieszamy. Dokładamy żółtka i tłuszcz. Zarabiamy ciasto. Schładzamy około 1 godz. w lodówce.
Na papierze rysujemy szkic zajączka. Wycinamy go.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Od szablonu wykrawamy dwa zajączki.
Jednemu zajączkowi z ciasta robimy obramowanie w koło.
Tak przygotowane zajączki pieczemy około 30 minut w 180°C.
3.Lukier:
Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy.
Gotowy lukier dzielimy na kilka części . Zależy to od ilości kolorów których chcemy użyć do dekoracji. Każdą część barwimy dokładając niewielką ilość barwników spożywczych . Kolor brązowy uzyskałam dodając kakao
4.Za pomocą worka cukierniczego dekorujemy zajączka. Zaczynamy od nałożenia koloru brązowego. Gdy ten lukier zaschnie rysujemy pozostałe elementy(jajka, bazie, oczy, wąsy, trawę).
Komentarze