Zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska

4.49 (191 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Trudny

Myśliwska inspiracja kuchnią regionalna-smaczne, pracochłonne, satysfakcjonujące

  • Dla 5 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - comber, uda z zająca: 80 dekagramów
    - słonina lub wędzony boczek: 20 dekagramów
    - masło: 5 łyżek
    - śmietana kremowa 30 %: 1 opakowanie
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - cebula: 2 sztuki
    - ocet: 0.5 szklanki
    - pieprz, jałowiec, gożdzik, ziele angielskie,imbir: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska 1. Przystępując do wykonania potrawy musimy wykonać rzecz najważniejszą: wszystkie składniki bejcy krótko zagotować z wodą i octem, wystudzić.Tuszkę wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie dla usunięcia krwi, usunąć skrzepy, usunąć błony, umyć, ułożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub
    glinianym garnku, zalać bejcą i pozostawić na parę dni w chłodnym miejscu(dobrze, jeśli dostaniemy już mięso gotowe-zrobione. Przed użyciem mięso opłukać. Następnie pokroić słoninę w słupki i
    naszpikować gęsto zająca. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem, natrzeć solą. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć zająca wy porcjowanego na większe kawałki(patrz na zdjęciu), na
    wierzch położyć kilka kawałków masła. Podlać parę łyżek zaprawy, w której się bejcował.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż będzie pół miękki (ok. 1 godz.), skrapiając
    zaprawą i wytworzonym sosem. Później polewać już tylko samą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować