• Zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska

    Dodane przez: PolskaGotuje

  • Myśliwska inspiracja kuchnią regionalna-smaczne, pracochłonne, satysfakcjonujące

  • Składniki

    - comber, uda z zająca: 80 dekagramów
    - słonina lub wędzony boczek: 20 dekagramów
    - masło: 5 łyżek
    - śmietana kremowa 30 %: 1 opakowanie
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - cebula: 2 sztuki
    - ocet: 0.5 szklanki
    - pieprz, jałowiec, gożdzik, ziele angielskie,imbir: 1 łyżeczka

  • Sposób przygotowania

    1.
    zając po polsku w śmietanie-kuchnia mysliwska - krok 1

    Przystępując do wykonania potrawy musimy wykonać rzecz najważniejszą: wszystkie składniki bejcy krótko zagotować z wodą i octem, wystudzić.Tuszkę wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie dla usunięcia krwi, usunąć skrzepy, usunąć błony, umyć, ułożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub glinianym garnku, zalać bejcą i pozostawić na parę dni w chłodnym miejscu(dobrze, jeśli dostaniemy już mięso gotowe-zrobione. Przed użyciem mięso opłukać. Następnie pokroić słoninę w słupki i naszpikować gęsto zająca. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem, natrzeć solą. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć zająca wy porcjowanego na większe kawałki(patrz na zdjęciu), na wierzch położyć kilka kawałków masła. Podlać parę łyżek zaprawy, w której się bejcował.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż będzie pół miękki (ok. 1 godz.), skrapiając zaprawą i wytworzonym sosem. Później polewać już tylko samą śmietaną.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    obiad, kuchnia polska, zając, regionalne_dania, regionalne dania_dania
  • 0 komentarzy

Dodane przez: PolskaGotuje

PolskaGotuje 7070

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-06-10T13:13:11+02:00

304 odwiedziny


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »