Bułeczki żabice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę, żółtko, sól, masło (miękkie), odciśnięty szpinak i suche drożdże (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn). Podgrzać mleko i dodać do miski a następnie zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 10 równych części.
2.Każdą część dzielimy na 1 dużą i 2 małe kulki. z większej formujemy wałeczek.
3.W środku ułożyć 1/2 parówki i owinąć dookoła ciastem.
4.Ułożyć ciasto aby uzyskać kształt buzi żaby.
5.W górnej części przyklej 2 mniejsze kulki, które będą oczami żaby.
6.Gotowe bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i piec ok. 20 min. w temp. 180*C. Żabice udekorować keczupem.
Komentarze