Bułeczki Żabice

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i parówką.

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 łyżka cukru
    1 żółtko
    2,5 dl mleka
    2 łyżeczki soli
    50 g masła
    1 opakowanie suchych drożdży lub 5 dag świeżych
    100 g posiekanego szpinaku (użyłam mrożonego)

    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    5 parówek

Bułeczki żabice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, żółtko, sól, masło (miękkie), odciśnięty szpinak i suche drożdże (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn). Podgrzać mleko i dodać do miski a następnie zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 10 równych części.
  • * 2. Każdą część dzielimy na 1 dużą i 2 małe kulki. z większej formujemy wałeczek.
  • * 3. W środku ułożyć 1/2 parówki i owinąć dookoła ciastem.
  • * 4. Ułożyć ciasto aby uzyskać kształt buzi żaby.
  • * 5. W górnej części przyklej 2 mniejsze kulki, które będą oczami żaby.
  • 6. Gotowe bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i piec ok. 20 min. w temp. 180*C. Żabice udekorować keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy