1.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Białka ubić na sztywno i razem z mąką i proszkiem, dodać do utartej margaryny.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać, drugą pozostawić białą. Na blachę o wym. 25x30 po łyżce wykładać ciasto ciemne i jasne. Piec ok. 50 minut w temp 170 s C.
Wykonanie masy:
Mleko zagotować. Jajka ubić ze śmietaną. Wlać do wrzącego mleka i gotować ok. 10 minut na najmniejszym ogniu do wytworzenia się serka. Przelać przez sitko i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodawać serek. Truskawki pokroić na małe kawałki i dodać do masy i wymieszać. Podzielić na pół.
Złożenie ciasta: Placek I - połowa masy - placek II - reszta masy - biszkopty - polewa
Komentarze