Z truskawkami

4.5 (150 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Gdy trwa sezon truskawkowy to ciasto obowiązkowo musi znaleźć się na naszym stole.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1 l mleka
    5 jajek
    400 g śmietany 18%
    1 cukier wanilinowy
    1 kostka masła np. łaciate
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 kg truskawek
    Dodatkowo:
    okrągłe biszkopty
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Białka ubić na sztywno i razem z mąką i proszkiem, dodać do utartej margaryny.
    Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać, drugą pozostawić białą. Na blachę o wym. 25x30 po łyżce wykładać ciasto ciemne i jasne. Piec ok. 50 minut w temp 170 s C.
    Wykonanie masy:
    Mleko zagotować. Jajka ubić ze śmietaną. Wlać do wrzącego mleka i gotować ok. 10 minut na najmniejszym ogniu do wytworzenia się serka. Przelać przez sitko i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodawać serek. Truskawki pokroić na małe kawałki i dodać do masy i wymieszać. Podzielić na pół.
    Złożenie ciasta: Placek I - połowa masy - placek II - reszta masy - biszkopty - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Crumble z truskawkami

4.49 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Crumble z truskawkami

anamarisworld Crumble z truskawkami 45 min

To może cię zainteresować