Z sosem holenderskim

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię wypróbowywać nowe przepisy. To jeden z nich. Danie smakuje wszystkim moimgościom.

Składniki:

  • duży filet z kurczaka
    20 dag masła
    5 łyżek białego wytrawnego wina
    2 żółtka
    15 dag wędzonego boczku
    pęczek dymki
    sól
    kolorowy pieprz
    tłuszcz do smażenia

Z sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy. W osobnym naczyniu roztapiamy masło.
  • 2. Boczek i dymkę kroimy w kostkę. Podsmażamy i odstawiamy.
  • 3. W gorącej kąpieli wodnej przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy wino, dodajemy żółtka i roztrzepujemy, aż powstanie piana. Łączymy z boczkiem, dymką i masłem, cały czas energicznie mieszając. Przyprawiamy solą i kolorowym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy