Z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy. Pomidory obieramy. Bakłażana nakłuwamy,
skrapiamy oliwą i solimy. Razem z paprykami pieczemy
w 180 °C. Papryki wyjmujemy, gdy skórki będą
mocno przypalone. Wkładamy do foliowej torebki, szczelnie
zamykamy i odkładamy na kilka minut. Następnie obieramy
i usuwamy gniazda nasienne. Bakłażana wyjmujemy, gdy
będzie miękki. Studzimy.
Usuwamy skórkę, a miąższ
rozdrabniamy.
2.Papryki i pomidory kroimy
w kostkę, a oliwki
w talarki. Mieszamy z bakłażanem.
Ocet i resztę oliwy
mieszamy, doprawiamy
solą, pieprzem i chili. Polewamy
sałatkę. Posypujemy
natką pietruszki.
Komentarze