Z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię gotować. Tę sałatkę wymyśliłam sama. Szczególnie polecam ją wegetarianom.

Składniki:

  • ● bakłażan
    ● po 2 żółte i zielone papryki
    ● 4 pomidory
    ● 8 dag czarnych oliwek
    ● 80 ml octu balsamicznego
    ● 80 ml oliwy
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● szczypta chili
    ● sól
    ● pieprz

Z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Pomidory obieramy. Bakłażana nakłuwamy,
    skrapiamy oliwą i solimy. Razem z paprykami pieczemy
    w 180 °C. Papryki wyjmujemy, gdy skórki będą
    mocno przypalone. Wkładamy do foliowej torebki, szczelnie
    zamykamy i odkładamy na kilka minut. Następnie obieramy
    i usuwamy gniazda nasienne. Bakłażana wyjmujemy, gdy
    będzie miękki. Studzimy.
    Usuwamy skórkę, a miąższ
    rozdrabniamy.
  • 2. Papryki i pomidory kroimy
    w kostkę, a oliwki
    w talarki. Mieszamy z bakłażanem.
    Ocet i resztę oliwy
    mieszamy, doprawiamy
    solą, pieprzem i chili. Polewamy
    sałatkę. Posypujemy
    natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy