Z każdej podróży przywożę ciekawe przepisy. Ten pochodzi z Ukrainy. Przystawka pasuje do potraw z grilla.
60 min
Składniki:
4 czerwone papryki
pojedynczy filet z kurczaka
op. mozzarelli w zalewie
2 pomidory
10 dag żółtego sera
łyżka oliwy
pieprz
sól
szczypta bazylii
po kilka liści sałaty i kulek mozzarelli do dekoracji
Z mozzarellą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki sparzamy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
2.Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Mieszając, podsmażamy kilka minut na rozgrzanej oliwie. Oprószamy bazylią, pieprzem oraz solą.
3.Mozzarellę osączamy i kroimy w małą kostkę. Pomidory sparzamy i usuwamy skórki. Miąższ kroimy w małą kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4.Mięso mieszamy z mozzarellą, pomidorami i 1/3 żółtego sera. Ewentualnie doprawiamy. Faszerujemy papryki, posypujemy resztą żółtego sera. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C. Podajemy na sałacie z kulkami mozzarelli.
Komentarze