Z kremem, dżemem i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jajek, mąki 1/2 szkl cukru i proszku zrobić biszkopt. Wylać na blaszkę ok. 25x25cm. Upiec w 145*C przez ok 25-30 min. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty. Na mleku ugotować budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru. Wystudzić. Miękkie masło (20dag) ubić na puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń aż krem będzie gładki. Blaty biszkoptu nasączyć dowolnym ponczem. Na dolnym blacie rozsmarować 2/3 kremu, ułożyć warstwę herbatników, dżem, biszkopt i 1/3 kremu. Na reszcie masła podsmażyć na złoto wiórki z płatkami migdałowymi i cukrem aby powstała posypka. Wystudzoną rozłożyć na wierzchu ciasta. Schłodzić ciasto.
Komentarze