Z kiełbaską i cebulką

0 (0 ocen)

Tanio szybko, smacznie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    sól
    olej
    około 500 g kiełbasy
    2 duże cebule
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Z kiełbaską i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzimy.
  • 2. Przestudzone ziemniaki tłuczemy tłuczkiem.
  • 3. Ziemniaki wyrównujemy i dzielimy na 4 części, z jednej części wyjmujemy ziemniaki(zostawiamy je dalej w misce z ziemniakami-tylko dajemy na bok) i dodajemy do niej jajko i tyle mąki by zrównała się z ziemniakami i.
    Wyrabiamy gładką masę.
  • 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju.
  • 5. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki i w środku robimy dziurkę palcem.
  • 6. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do wody kluski i gotujemy je do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy.
  • 7. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej.Smażymy , aż się zeszkli.
  • 8. Kiełbasę kroimy w grybsze plastry, potem plastry na 4. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i smażymy około 15-20 minut.
    Nakładamy na kluski
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować